Đăng ký học thử miễn phí
Trung tâm Dạy Tốt – dạy là tốt – 0966.065.365

dang ky hoc

 

Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Quảng Trị năm 2009 - 2010

Thứ bảy - 04/03/2017 04:20

Thivao10.vn giới thiệu Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Quảng Trị năm 2009 2010 có đáp án cho các em cùng ôn tập.

 

UBND tỉnh quảng trị

Sở Giáo dục - đào Tạo

 

 

 

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10 thpt chuyên

Năm học 2009 - 2010

Môn thi: Tiếng Anh 9 (Cho thí sinh thi vào chuyên Anh)

Thời gian: 120 phút ( không kể thời gian giao đề )

Ngày thi:  22/ 6/ 2009

 

 

A. pronunciation (10 points).

 

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronunced differently from the others in each group. (5 points)

  • A. chapter 
  • B. yatch 

    C. manage 

    D. panel

  • A. example 
  • B. fee

    C. ink 

    D. inhumane

  • A. junior 
  • B. humour 

    C. stew 

    D. purify

  • A. hall 
  • B. doll 

    C. chalk 

    D. forecast

  • A. recite 
  • B. reconcile 

    C. refund 

    D. reproduce

    II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points)

  • A. relax 
  • B. recognize 

    C. realize 

    D. relatively

  • A. permanent 
  • B. power 

    C. permission 

    D. carpet

  • A. photography 
  • B. minority 

    C. heroic 

    D. amateur

  • A. practicality 
  • B. politician 

    C. uncontrollable 

    D. comfortable

  • A. managerial 
  • B. determination 

    C. unbelievable 

    D. inability

     

    B. VOCABULARY AND GRAMMAR (30 points).

     

    I. Choose the best answers to completes each sentence. (10 points)

  • _________ to the national park before, Sue was amazed to see the geyser.
  • A. Being not 

    B. Not having been 

    C. Have not been

    D. Having not been

  • Herbs _________ in soups and sauces.
  • A. are used to be 

    B. are often used 

    C. often use 

    D. get used to being

  • _________ finds the treasure is entitled to twenty five percent of it.
  • A. Who 

    B. The person who 

    C. Whoever 

    D. Man who

  • The passage _________ that the first settlers were Spanish.
  • A. refers 

    B. instills 

    C. implies 

    D. infers

  • There are not many interesting _________ of news in the ‘Evening’.
  • A. parts 

    B. articles 

    C. loads 

    D. items

  • Jane likes watching films, but she is not _________ keen on any kind.
  • A. specially 

    B. certainly 

    C. largely 

    D. particularly

  • If you come to the theatre late, you have to wait until the _________ to get in.
  • A. break 

    B. interval     

    C. refreshment 

    D. half time

  • From now on, you have to _________ responsibility for the sales figures.
  • A. get 

    B. acquire 

    C. assume 

    D. accept

  • _________, the reports are not good enough to be printed.
  • A. Out of the ordinary 

    B. On my own 

    C. If you ask me 

    D. Telling the truth

  • During the war, we _________ many relatives.
  • A. set an example for

    B. take for granted 

    C. lost touch with 

    D. made a mention of 

    II. Give the correct  form/ tense of the verbs in brackets. (10 points)

           Although some groups of people (1. always live) _________ outdoors in tents, camping as we (2. know) _________  it today (3. begin) _________  to be popular about 50 years ago. The increase in the use of cars and improvements in camping equipment (4. allow) _________  more people to travel longer distances into the countryside and (5. stay) _________  there in greater comfort. Many campers like (6. be) _________  themselves in quiet areas, so they take their tent and food and walk or cycle into the forests or the mountains. Others, (7. prefer) _________ to be near people, (8. drive) _________ to a public or privately-owned campsite which (9. have) _________  up-to-date facilities, like hot shower and swimming pools.

           Whether campers are separate in the mountain or on a busy site, they should remember to keep the area clean and tidy. In the forests, they must put out any fires and keep food hidden to avoid (10. attract) _________  animals.

    III. Give the correct form of the verbs to complete the passage. (10 points)

  • At the end of the concert, the audience gave the young pianist a _________ ovation. (stand)
  • The university has _________ the use of dictionaries during language examinations. (author)
  • A dilemma is a situation where a difficult choice has to be made between two, sometimes unpleasant, _________. (alternate)
  • It is very difficult to find Mrs. Burton’s shop, for it was _________ from all others in the street. (distinguish)
  • When we arrived at the hotel, we were amazed at the _________ hospitality of the fans. (compare)
  • The teacher’s criticism has _________ Tom’s interest in learning. (die)
  • The staff’s bad behavior has brought ________ to the whole company. (graceful)
  • Panda is _________ to China only. (nation)
  • Traditional _________are a good source of fun and entertainment. (celebrate)
  • The public were angry with the Minister’s _________ to tell the truth about the bribery. (refuse)
  •  

    C. READING (45 points).

     

    I. Read the passage below and choose the best answer for each question. (5 points)

    As far back as 700 B.C, man has talked about children being cared for by wolves. Romulus and Remus, the legendary twin founders of Rome, were purported to have been cared for by wolves. It is believed that when a she-wolf loses her litter, she seeks a human child to take its place.

    This seemingly preposterous idea did not become credible until the late nineteen century when a French doctor actually found a naked ten-year-old boy wandering in the woods. He did not walk erect, could not speak intelligibly, nor could he relate to people. He only growled and stared at them. Finally the doctor won the boy’s confidence and began to work with him. After many long years of devoted and patient instruction, the doctor was able to get the boy to clothe and feed himself, recognize and utter a number of words, as well a write letters and form words.

    1. The French doctor found the boy ________.

    A. wandering in the woods             

    B. at his doorstep

    C. growling at him          

    D. speaking intelligibly

    2. In this passage, the word “litter” most nearly means ________.

    A. garbage

    B. master

    C. offspring

    D. hair  

    3. The doctor was able to work with the boy because ________.

    A. the boy was highly intelligent  

    B. the boy trusted him

    C. the boy liked to dress up     

    D. the boy was dedicated and patient

    4. Which of the following statements is NOT true?

    A. She-wolves have been said to substitute human children for their lost litters.

    B. Examples of wolves’ caring for human children can be found only in the nineteenth century.

    C. The French doctor succeeded in domesticating the boy somewhat.

    D. The young boy never was able to speak perfectly.

    5. In this passage, the word “preposterous” most nearly means ________.

    A. dedicated

    B. scientific

    C. wonderful    

    D. absurd

    II. Read the text below and look carefully at each line. Some of the lines are correct, and some have a word which should not be there. If a line is correct, put a tick (P) by the number. If a line has a word which should not be there, write the word by the number. (15points)

     

    ADVENTURE IN PERU

    I’ve just been to see a film is called Touching the Void. It’s

    about two climbers who decided to go climbing in the mountains

    in Peru. It took them two days to reach the mountain they

    had been decided to climb because it was in such a remote place.

    They left a companion and the most of their supplies at a base camp,

    optimistically thinking about they would be back in a couple of

    days. After a difficult climb, they reached at the top of

    the mountain. It was then that everything started to go wrong.

    Because of one climber had broken his leg, he had to be

    lowered down the mountain by means of a rope. His leg it was so

    much painful that he couldn’t stand on it. After a very exciting bit

    of the film, which I won’t describe, he found by himself alone

    at the bottom of a crevasse. He managed to climb out and eventually

    crawl to safety. The cold was so intense that he got frostbite in his hands,

    but he was carried on, dragging himself down a glacier and across rocks.

    When he arrived at the base camp, his friends were too amazed to see him.

    They couldn’t believe that in despite his broken leg, he had managed to reach the camp.

    0    ____is____

    00  ____P____

  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • __________
  • III. Read the text and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space. (10 points)

    WHALING

    Rock carving suggest that Stone Age people were hunting whales for food as early as 2200 B.C. Such (1) ________ hunting is still practiced today in a number of (2) ________ including the Inuit people of Greenland and North America. Whaling became big business from the seventh century as the (3) ________ for whalebone and whale oil rose, and humpback and sperm whales were hunted in (4) ________ large numbers. But just as stocks of these species began to fall, the explosive harpoon-gun was (5) ________. This weapon, together with the development of steam-power ships, (6) ________ the whalers to hunt the fast-moving fin and blue whales.

    In 1905 the whaling (7) ________ moved to the waters of Antarctica. The introduction of massive factory ships enabled the whales to be processed at sea. As a result, the blue whale had (8) ________ disappeared by the 1950s. In 1946 the International Whaling Commission was established to maintain the declining whale populations. Quotas were (9) ________ but these were often (10)________ and numbers continued to fall. Hunting of many species continued until 1986 when the IWC finally responded to international pressure and a ban on commercial whaling was introduced.

  • A. survival
  • B. essential

    C. basic

    D. subsistence

  • A. groups
  • B. societies

    C. races

    D. nationalities

  • A. demand
  • B. desire

    C. request

    D. reliance

  • A. repeatedly
  • B. frequently

    C. continually

    D. increasingly

  • A. invented
  • B. discovered

    C. assembled

    D. applied

  • A. managed
  • B. employed

    C. enabled

    D. empowered

  • A. lines
  • B. troops

    C. staff

    D. fleets

  • A. virtually
  • B. possibly

    C. uniquely

    D. commonly

  • A. made
  • B. set

    C. placed

    D. done

  • A. refused
  • B. denied

    C. ignored

    D. exempted

    IV. Fill in each blank with one suitable word to complete this passage. (15 points)

    In a village on the east coast of Scotland, people were waiting anxiously for news. Two of their fishing-boats (1) ________ been caught in the storm (2) ________ had blown up during the night. In the cottages round the harbour people stood (3) ________ their door, (4) ________ worried to talk.

    The rest of the fishing fleet had (5) ________the harbour before dark, and the men from these ships waited and watched with the wives and families of (6) ________ missing men. Some had (7) ________ thick blankets and some flasks to hot drinks, knowing that the men (8) ________ be cold and tried. As dawn began to break over (9) ________ the east, a small point if light was (10) ________ in the darkness of the water and a (11) ________ minutes later, (12) ________ was a shout. Before long, the two boats (13) ________ turning in, past the lighthouse, to the inside of the harbour. The men (14) ________ helped out of their boats, and although they were stiff (15) ________ cold and tiredness, they were all safe.

     

    D. WRITING (15 points).

     

    I. Rewrite the sentences in such a way that they mean almost the same as those printed before them. (10 points)

  • It was wrong of you to allow a 4-year-old child to walk home alone.
  • You should ..................................................................................................................................

  • I could realize how important the family is only after I left home.
  • Not until ......................................................................................................................................

  • Mrs. Green is proud of her son’s contribution to the play.
  • Mrs. Green is proud of what ........................................................................................................

  • The recruited very few young engineers.
  • Hardly .........................................................................................................................................

  • Only two out of the five rooms we have booked have air conditioning.
  • We have booked five rooms, only ...............................................................................................

  • Jane seems to come to the performance lat.
  • It looks .........................................................................................................................................

  • I could hold a big party due to my Mom’s help.
  • Had it ...........................................................................................................................................

  • Success depends on hard work.
  • The harder ...................................................................................................................................

  • Fiona was so disappointed that she could not keep on working.
  • Such .............................................................................................................................................

  • Although Richard is competent in his work, he does not know how to deal with this client.
  • Competent ...................................................................................................................................

    II. Use the prompts provided to write full sentences. (5points)

  • Regular exercise / only help in / control weight/ but / prevent / illness.
  • ......................................................................................................................................................

  • It / lessen / risk of heart disease / be / a threat / men over fifty.
  • ......................................................................................................................................................

  • It / allow us / get rid / tenseness, anxiety / frustration.
  • ......................................................................................................................................................

  • During exercise, / brain / release chemicals / call / endorphins / associated / happiness and relaxation.
  • ......................................................................................................................................................

  • Exercise / take regular / improves / fitness / our body / mind.
  • ......................................................................................................................................................

    ---------- The end ----------

    Đáp án đề thi

    A. pronunciation (10 points).

    I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronunced differently from the others in each group. (5 points) - 1/ each.

    1. B

    2. B

    3. D

    4. B

    5.   B

    II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points) - 1/ each.

    1. A

    2. C

    3. D

    4. D

    5.   B

    B. VOCABULARY AND GRAMMAR (30 points).

    I. Choose the best answers to completes each sentence (10 points) - 1/ each.

    1.   B

    2.   B

    3.   C

    4.   C

    5.   D

    6.   D

    7.   B

    8.   C

    9.   C

    10. C

    II. Give the correct form of the verbs in brackets (10 points) - 1/ each.

    1. have  always lived       

    2. know      

    3. began     

    4. have allowed

    5. to stay

    6. to be          

    7. prefering      

    8. drive

    9. has                 

    10. attracting

    III. Give the correct form of the verbs to complete the passage (10 points) - 1/ each.

  • standing
  • deadened
  • authorized
  • disgrace
  • alternatives
  • native
  • indistinguishable
  • celebrations
  • incomparable
  • refusal
  • C. READING (45 points).

    I. Read the passage below and choose the best answer for each question. (5 points) - 1/ each.

    1. A

    2. C

    3. B

    4. B

    5.   D

    II. Read the text below and look carefully at each line …… (15points) - 1/ each.

    1. ü     

    2. been

    3. the

    4. about

    5. at

    6. ü 

    7. of     

    8. it

    9. much

    10. by

    11.  ü 

    12.  ü 

    13. was

    14. too

    15. in

     

    III. Read the text and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space (10 points) - 1/ each.

    1.   D

    2.   B

    3.   A

    4.   D

    5.   A

    6.   C

    7.   D

    8.   A

    9.   B

    10. C

    IV. Fill in each blank with one suitable word to complete this passage (12 points) - 1/ each.

  • had
  • which/ that
  • at/ by
  • too
  • reached
  • the
  • brought
  • would
  • in
  • seen/ visible/ spotted
  • few
  • there
  • were
  • were
  • with/ from
  • IV. WRITING (15 points).

    I. Rewrite the sentences in such a way that they mean almost the same as those printed before them (10 points) - 1/ each.

  • You should not have allowed a four-year-old child to walk home alone.
  • Not until I left home could/ did I realize how important the family is.
  • Mrs. Green is proud of what her son can contribute / contributes to the play.
  • Hardly any young engineers were recruited.
  • We have booked five rooms, only two of which have air conditioning.
  • It looks as if she will/ can come to the performance late.
  • Had it not been for Mom’s help, I could not have held a big party.
  • The harder you work, the more successful you are/ will be.
  • Such was Fiona’s disappointment that she could not keep on working.
  • Competent as/ though Richard is/ may be in his work, he does not know how to deal with this client.
  • II. Use the prompts provided to write full sentences (5points) - 1/ each.

  • Regular exercise not only help in  controling weight, but also prevents illness.
  • It  lessens the risk of heart disease which is  a threat to men over fifty (years old/ of age).
  • It allows us to get rid of tenseness, anxiety and frustration.
  • During exercise, the brain releases (some/ the) chemicals (which are) called endorphins, which are associated with happiness and relaxation
  • Exercise (which is) taken regularly  improves the fitness of our body and (our) mind.
  •  


     

      Ý kiến bạn đọc

      Ẩn/Hiện ý kiến

    Mã chống spam   
    Xem thêm đề thi về:
     

    Các đề thi của Sở GD&ĐT Quảng Trị

     

    Đề thi khác cùng môn Môn tiếng Anh

    Thăm dò ý kiến

    Bạn muốn tổ chức thi thử vào lớp 10 khi nào?